Figyeld a tested, értsd meg a lelked
2020. február 07. írta: Mentál Terasz

Figyeld a tested, értsd meg a lelked

„Az emberi test végtelenül intelligens, bölcs és komplex rendszer, és amíg életben vagyunk, át van itatva tudatossággal, lélekkel, amitől a test él. A kommunikáció a test és a lakója között drámai módon eltűnt például az orvoslásból, és olyan módon vált lélektelenné, érthetetlenné, és megmagyarázhatatlanná egy csomó betegség, hogy ebből a szempontból kollektív analfabétákká kezdtünk válni.”
waterlily-pink-water-lily-water-plant-158465.jpeg

Dr Buda László szavai kitűnően mutatják ma az egészségünkhöz, a testünk és a lelkünk kapcsolatához való viszonyunkat. Vagyis ennek hiányát. Nem figyelünk arra, hogy mi válthat ki bizonyos betegségeket, egyszerűen csak várjuk, hogy majd az orvos megmondja, adjon néhány pirulát és már készen is vagyunk.

Holott ez messze nem így van. A tüneti kezelés a mai ember legnagyobb betegsége – és önmaga legnagyobb becsapása is egyben. Azt gondoljuk, hogy a kívülről érkező segítség a megoldás.

– Milyen fura egyébként belegondolni ebbe..ahogyan életünk sok más területén is kívülről várjuk a megoldást, vagy másokat okolunk a minket ért sérelmekért, az egészségünket tekintve is gyakorlatilag másra mutogatunk. Elhisszük és elhitetjük, hogy eeez bizony nem rajtunk múlik, nem mi okoztuk, nem mi indíthatjuk el a gyógyulást sem. Csakis valaki más! –

Persze nyilvánvalóan vannak azok a betegségek, amik nem szüntethetőek meg a gondolataink által, nem is ezt mondom. De én hiszek abban, hogy a nagy általánosságot tekintve sajnos mi, az életvitelünk, de leginkább az érzelmeink váltják ki ezeket a betegségeket. Az, hogy nem figyelünk magunkra, nem oldjuk meg a belső feszültségeinket.

Amikor az emberek nagy százaléka gyomorbajokkal küzd, az vajon miért van? Mindenki a stresszt, mint kiváltó okot megnevezve nyugtázza mindezt és éli tovább ugyanúgy a napjait. Miközben szépen lassan tönkremegy mindebben.

„Nem az táplál, amit megeszel, hanem az, amit megemésztesz.”

Akár ezt az idézetet tovább gondolva, akár csak a szólás-mondást alapul véve, miszerint „nem veszi be a gyomra” érdemes elgondolkodni azon, mit is jelent ez valójában. Az olyan gondolatok, valamint érzések, amiket egyszerűen nem tudunk elfogadni és feldolgozni, addig-addig kínozni fognak minket, amíg valamilyen egyezményre nem jutunk velük. Ez lehet az elfogadás, elengedés, lehet a megbeszélés, egyéb megoldás..de az biztos, hogy amíg saját magunkban nem érjük el adott dologgal kapcsolatban a nyugalmi állapotot, addig a feszültség bennünk lesz, és mardosni fog (hello reflux és egyebek).

És, amit sokan elfelejtenek: még véletlenül sem kell mindezt egyedül megoldanunk! A mentálhigiénés szakemberek ezért vannak, hogy segítsenek nekünk, ha egyedül nem megy. Hiszen a háziorvosok, szakorvosok létjogosultságát sem kérdőjelezzük meg. Nem különös ez?

De ott van még a szintén jól ismert torokfájás, vállizom fájdalom, gerincfájdalmak, fülproblémák..lehetne sorolni a végtelenségig. Mégsem figyelünk arra, hogy vajon ezek a testi tünetek, milyen lelki üzeneteket hordoznak magukban – és legfőképp milyen változtatásokat lenne szükséges alkalmaznunk ahhoz, hogy ne egy tabletta „oldja meg” helyettünk mindezt.

Érdekes tény például, hogy a tüdőgondok a szabadságérzettel függnek össze, a női szervek betegségei a nőiség megélésének problémáival. Amikor mi magunk, vagy mások nem becsülnek minket, mint nőt. A gerincünk pedig, mint fő tartóoszlopunk, például a lelki terhekkel, túlhajszoltsággal, az alázat hiányával vagy akár a rugalmatlansággal kapcsolatos problémáinkat tárja elénk. Ezzel kapcsolatban egy cikket is találtam:

https://gerinc.hu/cikk/gerincbetegsegek-lelki-okai/

Igazán elgondolkodtató.

Ahogyan az is, amit a cikkben is említ az író, hogy hogyan vagyunk képesek az önmegbetegítésre. Ez leginkább akkor figyelhető meg, amikor rosszul érezzük magunkat a munkahelyünkön – valahogy megnő a betegállományban töltött napok száma és jó ideig valószínűleg még mi magunk sem vizsgáljuk meg az összefüggést e két dolog között. Pedig..

Így, még ha sokan badarságnak is tartják, a helyzet az – ami többszörösen bizonyított is –, hogy az ép testben ép lélek kifejezés nem csak egy jól hangzó mondat, hanem igenis fontos mögöttes tartalmat rejt. Foglalkoznunk kell a testünk jelzéseivel, figyelni arra, mikor, melyik területen gyengülünk meg és leginkább megérteni ennek miértjét. Ezáltal pedig azt is megtanuljuk, hogyan tiszteljük jobban a testünk, hogyan becsüljük az egészségünk, mely által talán ritkábban lesz „szükségünk” a betegségekre is.

„Egy kapcsolat kialakítása, helyrehozása, megújítása nem könnyű, de még mindig jóval egyszerűbbnek tűnhet, ha a partner egy másik személy, mintha mondjuk, a saját tested.”
Dr. Buda László

 

Még több tartalom: TheMeetime Facebook oldal

Még több kép: TheMeetime Instagram

A bejegyzés trackback címe:

https://themeetime.blog.hu/api/trackback/id/tr5615463452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása