Egyedül, de nem a világ ellen
2020. május 07. írta: TheMeetime

Egyedül, de nem a világ ellen

Egyedül lenni sokak szerint kibírhatatlan. Szerintem pedig a magány lehet az maximum. Hiszen, amikor egyedül vagy, nem feltétlen vagy magányos, sőt az esetek többségében kimondottan jól érzed magad önmagad társaságában. De akkor, hogy is van ez a magánnyal és az egyedülléttel?

happy-ethnic-woman-sitting-at-table-with-laptop-3769021.jpg

Már nem most volt, hogy Csernus Imre egy igen kifejező mondatával először találkoztam, ami így hangzik:

„Igazából azt látom, hogy az emberek zöme keveri az egyedüllét fogalmát a magányéval. Az egyedüllét egy olyan állapot, amikor jól vagyok egyedül is. A magány ezzel szemben az az állapot, amikor nem vagyok jól egyedül.”

Ez a pár sor gyakorlatilag elegendő is lenne ahhoz, hogy lezárjam ezt a posztot, de természetesen nem emiatt kezdtem bele.

Nem újdonság, két állapotban lehetünk: vagy egyedül vagy valakivel – kapcsolatban. Hurrá, spanyolviasz feltalálva. Utóbbi viszont csak akkor jobb az előbbinél, ha az bizony egy valódi, értékes kapcsolat. Nem csak valami, ami annak látszik. Ugyanis sokan annak ellenére menekülnek a párkapcsolatokba, hogy talán már a legelején vagy mondjuk pár hónap múlva tudják, ez így nagyon nincs rendben. De akkor mégis miért kezdenek bele, maradnak benne? Sajnos erre az általános válasz az, hogy: félnek. Félnek az egyedülléttől és leginkább attól, hogy ez így marad, akár örökre is.

A helyzet az, hogy nem egyszer eszembe jutott már ez nekem is, hogy most akkor már végleg így lesz? Egyedül maradok? Aztán rájöttem, hogy igen egyszerű a képlet, merthogy 50-50 % az esélye annak is, hogy igen és annak is, hogy nem. Ezen nem éri meg rugózni, mert csak belebolondulok. Szóval akár elkezdhetem szeretni is ezt a helyzetet. Ez azonban nem olyan egyszerű folyamat, mint amilyennek hangzik és minden egyes alkalommal, amikor újra egymagam leszek eljön annak is az ideje, hogy újra beletanuljak.

De mi is történik valójában akkor, amikor elkezdem szeretni ezt az állapotot? Hirtelen minden csodálatos lesz? Dehogyis. Egyedül lenni és JÓL lenni egyedül nem azt jelenti, hogy nincsenek gondjaim, hogy néha nem érzem magam a béka feneke alatt két méterrel, hogy ne sírnék. Nem. Jól lenni egyedül azt jelenti, hogy így is megtalálom a belső békémet és tudok nevetni, tudom élvezni az életem.

Mostanában, hogy gyakorlatilag minden napom itthon töltöm, azt vettem észre, hogy a kezdeti rossz érzéseket felváltotta valamiféle béke. Nyugodt lettem és elképesztő jó érzés a saját ritmusomban élni – amihez igen, nálam hozzátartozik az is, hogy szeretek itthon lenni, szeretek egymagam lenni. Introvertáltként ez azt hiszem nem igazán meglepő, ahogyan az sem, hogy egy másfél órás séta egyedül, miközben a madarakat hallgatom és a tájat fotózom az nekem maga a mennyország. Majd leülve a gép elé képeket szerkesztek, történeteket találok ki, cikkeket írok és maximum a szemem fárad el. :)

És talán ez is a titok. Hogy találj valamit, amit szívvel-lélekkel tudsz csinálni, amiért rajongsz, amivel célod van, ami örömet okoz. Mert ahogy megtalálod ezt a bizonyos valamit az életedben, valahogy megváltoznak a gondolatok is. Egyrészt, szinte teljes mértékben le lesznek kötve, de nem azért, hogy még véletlenül se merengj el azon, hogy miért is vagy egyedül, hanem egyszerűen máson lesz a fókusz, a görcsök pedig, amik addig benned voltak a céltalanságod miatt, egyszerre eltűnnek. Amikor pedig nem másokra, hanem a belső hangodra figyelsz, nap nap után azt veszed észre, hogy mosolyogsz és jól érzed magad. Akkor is, ha épp elkap a méreg vagy szomorú leszel valamelyik este. Hogy hogyan lehet ez? Úgy, hogy a kellemetlen érzéseid rövidtávúak, a belső nyugalmad azonban hosszútávon dolgozik benned. És ezek a felismerések fokozatosan rajzolják az életed, a mindennapjaid.

Attól pedig, hogy egyedül is jól vagy még nem leszel sem megrögzött szingli, sem örök agglegény. Egyszerűen csak egy olyan egyedülálló, aki valóban egyedül is megáll az életében és nem arra vágyik, hogy valaki a támasza legyen. Mert önmaga támasza is tud lenni, ezáltal pedig megvárja azt, aki ugyanígy éli az életét, hogy aztán ketten, együtt menjenek tovább egymást még magasabbra emelve.

Szóval ne csüggedj, ha most egyedül vagy és netán magányosnak is érzed magad, hanem inkább ülj le egy tollal és papírral és kezdd el sorra venni, mik azok, amik igazán boldoggá tesznek. Mi az, amit akkor is szívesen csinálsz, amikor semmi anyagi vonzata nincs a dolognak és egy nap – lehet észre sem veszed – ez az egy dolog lesz az, ami megváltoztatja az életed. De, ha esetleg nem is, egy valami biztos:

BOLDOGGÁ FOG TENNI MINDEN EGYES NAP, AMIKOR FOGLALKOZOL VELE!

 

További tartalmakért csatlakozz Te is a TheMeetime Facebook és a TheMeetime Instagram oldalamhoz!

Utazási inspiráció: BP Contents

A bejegyzés trackback címe:

https://themeetime.blog.hu/api/trackback/id/tr7115669264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása